تحولات منطقه

مراسم رونمایی از کتاب «کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی» نوشته دکتر محمدحسین رجبی‌دوانی در نمایشگاه کتاب برگزار شد.

«کوفه و نقش آن در قرون نخستین اسلامی» الگوی بسیار خوبی برای اتفاقات ۴۰ سال انقلاب
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش گروه فرهنگی قدس آنلاین، مراسم رونمایی از کتاب «کوفه و نقش آن در قرن‌های نخستین اسلامی» نوشته دکتر محمدحسین رجبی دوانی با حضور این نویسنده، حجت‌الاسلام و المسلمین حامد کاشانی و جمعی از علاقه‌مندان در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی برگزار شد.  

در ابتدای این جلسه، حجت‌الاسلام و المسلمین حامد کاشانی صحبت کرد و در مورد اهمیت نگارش کتابی با این موضوع گفت: شهر کوفه از جهات مختلفی دارای مسئله است و این کتاب سعی کرده است تا به این مسائل پاسخ دهد. در حقیقت، شناخت این شهر کمک به شناخت سیره اهل بیت علیهما السلام می‌کند. دقت داشته باشید که بسیاری از تصمیمات امیرالمومنین در شهر کوفه بوده است و وعده‌ها، خطبه‌ها و تعاریف ایشان در همین شهر بوده است. امیرالمومنین در سخنان خود، روزگاری از کوفه تعریف کرده‌اند و در مقابل روزی آنان را ملامت کردند. این که چه اتفاقی می‌افتد که از آن نقطه به این نقطه می‌رسند و مهم‌ترین طرفداران و لشگریان حضرت از هم پاشیده می‌شوند، از جمله نکات مهمی است که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است.  

وی اضافه کرد: دقت داشته باشید که تنها شهری که به صورت جدی  از امام حسین علیه‌السلام حمایت کرد، همین شهر است. آنان حمایت مکتوب داشتند و حتی بعد از وقوع واقعه کربلا، ۱۰ هزار کشته می‌دهند. برای مثال، با همت مردم کوفه است که حکومت به امیرالمومنین می‌رسد اما چه اتفاقی می‌افتد که رنگ عوض کرده و اکنون تبدیل به نماد خیانت و بی‌وفایی می‌شوند. در حقیقت، می‌توان گفت که کوفه بستر تحولات جدی تاریخ اسلام است.  علاوه بر این، یاران اصلی اهل بیت، عمدتا از اهالی کوفه هستند و تا سال ۶۰ هجری بدنه اصلی یاران اهل بیت از همین شهر هستند. به اعتقاد من، این شهر بسیاری از مهجورات اهل بیت را برای ما بیان می‌کند.  این‌ها از جمله مسائلی است که استاد رجبی‌دوانی در این کتاب مورد بررسی قرار دادند. باید توجه داشت که پاسخ به این مسائل، کار یک پژوهشگر و استاد تاریخ است. این کتاب تلاش کرده است که یک تصویر روشن پژوهشی ارائه کند اگر چه متن این کتاب تنها برای پژوهشگران نوشته نشده است و برای عموم نیز قابل فهم است.  

در ادامه این جلسه، دکتر محمدحسین رجبی دوانی صحبت کرد و توضیحاتی در مورد کتاب جدید خود داد و گفت: این کتاب به بررسی موقعیت شهری می‌پردازد که در تاریخ صدر اسلام منشا بسیاری از اتفاقات سرنوشت‌ساز بوده است. در اتفاقات صدر اسلام، کوفه نقش مهم و پر رنگی داشته است. این روزها در کشورمان برای بیان وفاداری به نظام و ولایت شعار «ما اهل کوفه نیستیم، علی تنها بماند» داده می‌شود. در حقیقت در فرهنگ ما کوفی بودن مترادف با بی‌وفایی، خیانت و رها کردن ولایت تلقی می‌شود اما باید بگویم که در واقعیت چنین مساله‌ای درست نیست. در این کتاب با بررسی منابع تاریخی، سابقه این شهر و مردم آن را ارائه کرده‌ایم. با خواندن این کتاب، دقیقا متوجه خواهید شد که سرآمد مردم مسلمان در قرن اول، دوم و سوم هجری، کوفیان بودند. جالب است بدانید که برجسته‌ترین شخصیت‌های عالم اسلام کوفی‌ها بودند. با این وجود چه اتفاقی می‌افتد که این شهر با چنین سابقه‌ای تبدیل به نماد بی‌وفایی می‌شود و سرنوشت آن برای ما عبرت آموز می‌شود.  

وی ادامه داد: در این کتاب، به فرآیند شکل‌گیری این شهر اشاره کرده‌ایم. باید دقت داشت که کوفه در خاک ایران تاسیس شده است و جزئی از زمین‌های اعراب نبوده است. کوفه و بصره به عنوان دو پایگاه استقرار فتوحات نظامی بوده است اما با گذر زمان، این دو شهر تبدیل به پایگاهی مهم و تاثیرگذار در مسائل سیاسی، فکری و اعتقادی شده است. باید دقت داشت که در کوفه قبیله‌های مختلفی ساکن بوده‌اند و شاید بتوان گفت که یکی از دلایل عدم ثبات رای مردم همین موضوع تعدد قبایل بوده است. هم‌چنین ایرانیان زیادی که عمدتا بعد از پیامبر از مدینه به این شهر مهاجرت کرده بودند در کوفه ساکن بوده‌اند اما این که چرا آنان نقش آفرین نیستند به سبب حرکت خلیفه دوم بوده است. او با ایجاد تبعیض فراوان بین ایرانیان و اعراب، ‌ حق هر گونه دخالت در امور سیاسی را از ایرانیان می‌گیرد و آنان را تبدیل به شهروند درجه دوم می‌کند. در بخش دیگری از این کتاب، نقش سیاسی  و نظامی کوفه را مورد بررسی قرار داده‌ایم. سپاه کوفه، موفق می‌شود که پیروزی‌های بزرگی به دست بیاورد و با پیروزی بر ساسانیان، این سلسله را منقرض می‌کند. بعد از این که امام علی علیه‌السلام به خلافت می‌رسند، تحول بزرگی رخ می‌دهد و ایشان کوفه را مرکز خلافت خود قرار می‌دهند. از این زمان به بعد است که نقش این شهر پررنگ‌تر نیز می‌شود چرا که پایتخت حکومت اسلام لقب می‌گیرد. بسیاری از خطبه‌های انسان‌ساز ایشان در کوفه خوانده می‌شود و به همین دلیل کوفه مرکز شیعیان می‌شود. اگر دقت کنید می‌بینید که بسیاری از مردم مدینه پس از رحلت پیامبر از مدینه به کوفه مهاجرت می‌کنند و به همین دلیل می‌توان گفت که حضرت انتخاب بسیار درستی را برای پایتخت قرار دادن کوفه می‌گیرند. اگر چه بعدا و به سبب دلایل متعدد نظیر دور شدن از ارزش‌ها در دوران ۲۵ ساله غصب حکومت، تعدد قبایل، توجه به مادیات و فتوحات جنگی و ... شرایط عوض می‌شود. این روند تا زمان امام حسن علیه‌السلام ادامه دارد که در نهایت مردم معاویه غاصب را بر ایشان ترجیح می‌دهند.  

رجبی دوانی، اتفاقات شهر کوفه را الگویی مناسب برای این روزهای کشورمان دانست و گفت: بسیاری از اتفاقاتی که در کوفه رخ داده است، در ۴۰ سال کشور خودمان نیز داشته‌ایم و به هنین جهت لازم است که از اتفاقات و تاریخ این شهر عبرت بگیریم. حضور بسیاری از جریانات انقلابی در کشور و از سوی دیگر فتنه‌گران و سکوت عده‌ای در برابر این فتنه‌گر دقیقا مانند اتفاقاتی است که در کوفه نیز رخ می‌داد. متاسفانه عده‌ای تلاش می‌کنند که با تحریف تاریخ بگویند که کوفه پر از شیعیان بوده است و آنان بودند که به امام علی، امام حسن، امام حسین و ... خیانت کنند اما باید بگویم که این موضوع یک دروغ بزرگ است. در این کتاب، فصلی به نام کوفه و تشیع داریم که در آن بیان می‌کنم که بعد از حکومت معاویه، شیعیان در اقلیت قرار می‌گیرند.  

این جلسه رونمایی، با پرسش و پاسخ حاضران و برگزاری جشن امضا به پایان رسید.  

منبع: تسنیم

انتهای پیام/  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha